• Persoonlijke edelstenen sieraden juwelier in Groningen
  • Natuurlijke edelstenen: geen namaak
  • Eigen atelier: wij maken veel sieraden zelf
  • Gratis verzending vanaf 70 euro
  • Geef een beetje magie cadeau

4.8 / 5van 63 reviews

Veelgestelde vragen en uitleg over barnsteen

Veelgestelde vragen en uitleg over barnsteen

Op deze pagina vertellen we je graag alles over barnsteen. We verzamelen de vragen die we in de winkel en online van jullie krijgen. Staan jouw vraag en antwoord er niet bij? Mail je vraag naar [email protected]. We beantwoorden hem graag en als het een algemene vraag is, vullen we deze pagina ermee aan. Klik hieronder op de vraag om meteen naar het antwoord te springen. 

  1. Wat is barnsteen?
  2. Hoe ontstaat barnsteen?
  3. Welke kleur heeft barnsteen?
  4. Waar wordt barnsteen gevonden?
  5. Zijn er verschillende soorten barnsteen?
  6. Is barnsteen een edelsteen?
  7. Hoe kan het dat er soms een mug of insect in barnsteen zit?
  8. Bestaat er ook namaak barnsteen en hoe herken je dit?
  9. Wat is de waarde van barnsteen?
  10. Is barnsteen geschikt voor een baby?
  11. Wat doet barnsteen en wat is de werking?
  12. Hoe kun je barnsteen reinigen en opladen?
  13. Bij welk chakra en sterrenbeeld hoort barnsteen?

1.  Wat is barnsteen?
Barnsteen, vaak ook amber genoemd, was de eerste edelsteen die genoemd wordt, of bekend is, in de menselijke geschiedenis. Al meer dan zevenduizend jaar wordt deze steen gebruikt als geneeskrachtige steen en amulet. Je kent deze bijzondere ‘steen’ misschien wel van de ingesloten beestjes. Barnsteen is soms zelfs na een storm te vinden op stranden in Nederland, zoals op Ameland, Terschelling of Texel. Eigenlijk is het geen echte edelsteen, maar gefossiliseerd hars afkomstig uit naaldbomen. Soms ook met ingesloten insecten of planten resten. Hierdoor is het makkelijker om te achterhalen hoe oud de steen al is. De hoogste kwaliteit barnsteen komt uit Polen en Rusland. 

 

  1. Hoe ontstaat barnsteen?

Barnsteen bestaat uit hars dat uit (naald)bomen droop. Deze fossiele hars is miljoenen jaren geleden versteend. Hars zie je vaak op naaldbomen zitten en dient als bescherming tegen schimmels en insecten. In dit plakkerige spul vind je dan ook vaak insecten als muggen, spinnen en kakkerlakken. In de Poolse stad Gdansk is zelfs een stuk barnsteen gevonden met een pootje van een hagedis. De hars, met eventueel ingesloten dieren of planten, doet er miljoenen jaren over om volledig uit te harden tot barnsteen. Dit gebeurt wanneer er geen zuurstof meer bij kan. Barnsteen is dus eigenlijk een soort fossiel te noemen. 

Wanneer alleen de buitenkant van deze stukken hars na duizenden jaren is uitgehard, spreekt men ook wel van kopal, copal of kopaal. Dit wordt regelmatig ten onrechte als barnsteen verkocht. Waar barnsteen volledig is versteend, heeft kopal nog stukken ingesloten zachte hars. Alleen als de hars helemaal hard geworden is en geen zachte stukken hars meer heeft, is het een barnsteen. Barnsteen is dus ouder dan kopal.

 

  1. Welke kleur heeft barnsteen?

Barnsteen verschilt nogal van kleur. De meest gewilde barnsteen in Europa is de doorzichtige met een kleur als honing. Deze rood- of bruin getinte barnsteen komt uit het Baltische gebied. In China is men dol op de ondoorzichtige barnsteen met een melkachtige, gelige kleur. Ook deze barnsteen komt uit het Baltische gebied, maar is verkleurd door kleine luchtbelletjes in de hars. De rode en bruine tinten in barnsteen ontstaan door ingesloten organische resten van bijvoorbeeld een insect of plant. 

Er bestaat ook een blauwe variant van barnsteen. Deze wordt alleen gevonden in de Dominicaanse Republiek en Mexico. Bij kunstlicht ziet deze variant er precies zo uit als haar Baltische variant, maar in het zonlicht schijnt de barnsteen fluorescerend blauw op. De vermoedelijke oorzaak hiervoor is dat de hars van deze barnsteen van een inmiddels uitgestorven boom komt. De Hymenaea protera, een boom uit het jungle klimaat, waarvan blader resten zijn gevonden in barnsteen. Onder UV licht schijnt deze Dominicaanse variant melkblauw op, waar de Baltische barnsteen groen oplicht. 

 

  1. Waar wordt barnsteen gevonden?

Barnsteen wordt voornamelijk gevonden in het Baltische gebied. Miljoenen jaren geleden, nog voor de ijstijd, hadden bomen ook al hars. Deze brokken hars zijn bij het smelten van ijskappen mee gespoeld richting de zee. Dit is ook de reden dat je na een storm ook in Nederland barnsteen op het strand kunt vinden. Op bijvoorbeeld Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog worden regelmatig klompjes barnsteen gevonden. 

De voornaamste vindplaatsen zijn echter rond de Baltische zee. Rusland, Polen en Denemarken zijn de voornaamste leveranciers. Hier spoelt regelmatig barnsteen aan, maar het wordt ook wel dieper uit de grond opgegraven. 90% van de barnsteen in de wereld wordt 30 meter onder de gewonnen uit de Yantarny mijn in Kaliningrad, Rusland. 

 

  1. Zijn er verschillende soorten barnsteen?

Er zijn verschillende soorten Barnsteen. De soorten komen voor op verschillende plekken op de wereld. Het verschil zit in de soort boomhars wat het oorspronkelijk was en onder wat voor omstandigheden het is uitgehard. Zoals bij veel edelstenen geeft de kleur vaak de doorslag of het als een andere soort wordt beschouwd. De meest voorkomende en bij ons te krijgen barnsteen is uit de Oostzee afkomstig en wordt ook wel Succiniet genoemd.

 

  1. Is barnsteen een edelsteen?

Barnsteen is gefossiliseerd hars en een organische half edelsteen. In deze categorie vallen ook bloedkoraal en parels. In de wetenschap is men er nog niet over uit of barnsteen een mineraal zonder kristalstructuur of een fossiel is. Waar men wél over uit is, is dat barnsteen bestaat uit verbindingen van koolstof, waterstof en zuurstof. Door de aanwezigheid van koolstof is barnsteen brandbaar. Bij verbranding komt er een hele sterke lucht van naaldbomen vrij. 

 

  1. Hoe kan het dat er soms een mug of insect in barnsteen zit?

Barnsteen is van oorsprong hars van bomen. Dit is zacht en plakkerig, soms raakten insecten gevangen in de hars en werden zo over duizenden/ miljoenen jaren vastgehouden in de barnsteen. Dit gebeuren is eigenlijk best wel zeldzaam en maakt de barsnsteen ook waardevoller. Het wordt dus helaas ook wel veel nagemaakt. 

  1. Bestaat er ook namaak barnsteen en hoe herken je dit?

Speciale stenen worden vaak nagemaakt, zo ook barnsteen. Je hebt verschillende soorten namaak van copal naar hars tot glas. Elke soort namaak kan je op een andere manier ontdekken. De eerste scheiding kan snel en makkelijk met een drijftest: barnsteen blijft drijven, maar copal en polystereen ook. Dus dan kan je door naar een tweede test. En dat is een ruik test. Door een hete naald of een vlam bij de steen te houden. Krijg je bij barnsteen de onmiskenbare geur van dennenbomen, voor copal is de geur beduidend zoeter. Plastic ruikt natuurlijk dan als verbrand plastic.

 

  1. Wat is de waarde van barnsteen?

Historisch gezien heeft barnsteen altijd al waarde gehad. Als betaalmiddel en sieraad, bij de jager-verzamelaars en daarna bij de romeinen gebruikt. De prijs van barnsteen verschilt, afhankelijk van de grote van de steen, en de populariteit/zeldzaamheid van het soort barnsteen. De aanwezigheid van beestjes in deze half edelsteen verhoogt de waarde. De prijzen variëren van €2,- tot €10,- euro per gram (april 2022), maar ook dit wisselt heel regelmatig.

 

  1. Is barnsteen geschikt voor een baby?

Ja, barnsteen is geschikt voor baby’s. Het wordt over de hele wereld door baby’s gedragen die tandjes krijgen. Gedragen als een ketting of een armband. Al sinds de middeleeuwen wordt het gebruikt voor allerlei kwaaltjes. Dit zou komen door het ontstaan van barnsteenzuur door verwarming. Hier werden pijnstillende eigenschappen aan toegekend. Tegenwoordig wordt barnsteenzuur onder andere gebruikt als zuurregulator en smaakversterker in voedingsmiddelen 

  1. Wat doet barnsteen en wat is de werking?

Barnsteen geeft het ‘zonnige, lopen op de hei in de lente’ gevoel. Het gevoel van zorgeloosheid, geluk en vrolijkheid. Dit maakt het dat weerstand afbreekt en maakt je zelfbewust en flexibeler. Hierdoor kunnen je eigen wensen voorop en maakt dat je jezelf naar succes kan brengen.

Woorden die veel geassocieerd worden met barnsteen zijn: vredelievendheid, zonnige natuur, zorgeloosheid, huidziekten, wondgenezingen, motivatie, geduld, creativiteit, flexibel.

Fysiek

  • Op fysiek vlak helpt barnsteen bij maag-, milt- en nierklachten.
  • Werkt goed bij huidziekten, welke voortkomen uit stoornissen in de gal, lever en stofwisseling.
  • Daarnaast ondersteunt het bij gewrichtsklachten en wondgenezingen.
  • De steen geeft pijnverlichting bij het doorkomen van tanden en kiezen bij kleine kinderen.

Psychisch

  • Depressieve gevoelens verminderen door barnsteen.
  • Barnsteen maakt zorgelozer, gelukkiger en vrolijker. 
  • De steen stemt vredelievend en versterkt het geloof in jezelf.

Mentaal

  • Barnsteen breekt mentale weerstanden af. 
  • Het bevordert creativiteit en flexibiliteit. 
  • Verder staat de steen bekend om het bevorderen van motivatie en het vervullen van persoonlijke wensen.

Spiritueel

  • Deze steen geeft een zonnig natuur; een die zacht en toegeeflijk is, maar ook zeer zelfbewust. 
  • Barnsteen maakt spontaan,open en traditiebewust.
  • Verder staat barnsteen bekend om het stimuleren van geduld, compassie en mildheid.

 

  1. Hoe kun je barnsteen reinigen en opladen?

Barnsteen is goed op te laden met bergkristal en te ontladen met hematiet. Barnsteen in combinatie met vloeistoffen kan dofheid veroorzaken. We zouden je daarom afraden om je barnsteen af te spoelen.

  1. Bij welk chakra en sterrenbeeld hoort barnsteen?

Barnsteen hoort bij de Zonnevlecht of wel de 3e chakra. 



Disclaimer: De specifieke werking van edelstenen is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Het is daarom belangrijk om in ernstige gevallen een huisarts of dokter in te schakelen. De werking is altijd een wisselwerking tussen persoon en steen; het is dus heel persoonsgebonden. Bij twijfel: kom gewoon langs, en kom het sieraad met de steen even ervaren ☺

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »